Hold øje med hvem i sælger til og køber af!


Nu er der problemer igen...
De er der faktisk hele tiden, men der kommer med mellemrum enkelte mennesker, der skaber endnu større problemer end alle andre.

Så til jer der har chinchillaer til salg:
Lad være med bare at sælge til den første og den bedste.
Jeg vil desuden gerne opfordre til, at man undlader at sælge avlspar. Det er et kæmpe ansvar at begynde at få unger, og det kan virke enormt overvældende, for helt nye chinchillaejere, at de pludselig står med unger. Så er det sådan set underordnet hvor kyndig man er til at sætte avlspar sammen, for det er ikke en selv der står med ungerne.

Til jer der overvejer at købe chinchillaer:
Se jer for!
Tag hjem til avler af et par omgange, og forhør jer evt. hos andre avlere.
Jeg vil anbefale at man melder sig ind i DCKF. Det giver nogle bedre muligheder for at få kontakt til kyndige mennesker.
Sælger skal kunne svare på alle relevante spørgsmål, og der skal ikke komme information der er helt hen i vejret.


Som sælger er det ikke sjov, hvis man pludselig står i en situation, hvor nogle dyr man har solgt, har fået nogle sygdomme der er stress relaterede, er døde på underlige måder, eller skal aflives fordi de ikke er blevet passet korrekt.
Set den anden vej rundt, er det heller ikke specielt sjovt at købe dyr, der er solgt under falske forudsætninger, bliver syge pga. sælgers fejl e.l.

Man vil naturligvis gerne af med unger, når man er avler/opdrætter. Hvis man står med et dyr man er stolt af, men ikke selv har planer om at bruge det i videre avl, er det jo fedt hvis man kan få solgt til en der vil avle videre på dyret. Men det skal ikke være for enhver pris.
Nogle mennesker anskaffer sig virkelig mange dyr, på meget kort tid, og desværre har de ikke det fornødne overskud eller den fornødne viden der skal til, for at avle i en sådan målestok.
Der er også undtagelser, hvor folk klare den ganske udmærket.

På trods af at burforhold mv. kan være helt fine, er det ikke ensbetydende med, at avler passer dyrene korrekt.
Du bør være påpasselig, hvis du får at vide at en unge bliver et godt udstillingsdyr. Det er simpelthen ikke muligt at se når dyret er 10-12 uger gammelt. Der kan nå at ske rigtig mange ting.
Bliver der sagt at ungen ser ud til at udvikle sig i en rigtig retning, har avler formentlig mere styr på tingene.
Forskellen her er, at du ikke bliver lovet et udstillingsdyr.
Hold desuden øje med, om det vigtigeste for avleren er penge og udstillinger, eller om helbred og trivsel kommer først.
Man kan sagtens være en dygtig udstiller, men sætte helbred og trivsel højest. I langt de fleste tilfælde, er det faktisk også disse avlere der får nogle gode resultater.
Udstillingsdyr er ikke = bedre kæledyr.
Der er rigtig mange forskellige ting der kan avles mod. Så længe der er et mål med avlen, der ikke kun går op i penge, udstillinger og specielle mutationer, burde man være rimelig sikret.
Specielle mutationer er ofte det der tiltaler nye mest. Man skal blot være klar over, at en del af de specielle mutationer ikke er lige så sunde dyr, som de mere kendte mutationer. Der arbejdes stadig meget med f.eks. violet og safir.

Sæt dig ind i genetikken på den farve, du gerne vil have, så du kan checke stamtavlen efter.
Hvis der står noget værre pladder i stamtavlen, så spørg ind til det.

Jeg havde for nylig nogen der viste mig en stamtavle på et Wilson White dyr. Et af forældredyrene var Homo Tan Ebony.
Der er et eller andet der er gået galt her, og det bør avler altså være klar over, og få det rettet til.

Ud over disse ting, skal man naturligvis huske at holde øje med standard tingene:
Dyret skal være håndterbart
Øjnene skal være klare
Tænderne skal være gule, og ikke for lange
Der må ikke komme udflåd fra næse, øjne eller numse.

Chinchillaer er nogle fantastiske små dyr, men det er virkelig ærgerligt, hvis ens første chinchilla er en total katastrofe, så man mister lysten til at have dem fremover.
Køb derfor altid fra en ordentlig avler. Og gør dig selv den checke, at checke avler lige så meget efter i sømmene, som du ville med en hund, kat eller hest...

Kommentarer