Bure - 2 bud på bure lavet fra bunden i træ

Lidt billeder af burene.
Det her er 2 forskellige måder at gribe hjemmebyggede bure an på, begge bure er dog lavet helt fra bunden, og min far har været så sød at lave en stor del af dem - enten det, ellers blev han træt af at de stod og gloede til vi kom forbi for at bygge på dem ;)

Bur 1
Buret her er lavet af lægter, og lavet i moduler. Der er volierenet foran og på siderne. Bag til er der en tynd væg, der kan skubbes ned i nogle riller der er fræset i lægterne bagtil. På midten kan man lægge en plade ind, som man kan se på billedet her. Det er for at kunne dele buret i to, i tilfælde af unger, karantæne eller lignende. Vi har ikke fået sat dem ordentligt op endnu, så dyrene kan bruge hele buret.
Buret er bygget op i moduler. Der er et frontmodul med låger, 2 sidemoduler, et bagmodul og en top og en bund der sættes ind ved samling. Modul opbygningen er lavet, fordi det kan være endog meget svært at flytte rundt på bure, der er lavet som kasser, uden det store hensyn til hvordan de er samlet.

Bur 2
Buret her er lavet som en kasse, med en front i volierenet. Hele fronten kan åbnes. Det er lavet i krydsfiner, og så er lågerne lavet i lægter. Det er ældre end buret der ses ovenfor, og noget større.
I midten er der monteret en plade, så dyrene ikke kan falde helt fra top til bund, da de godt kan fejlbedømme spring. Det giver desuden mere plads at løbe på, så buret bliver bedre udnyttet. Der er huller bagtil i pladen, så de kan hoppe op og ned, med siddeplader hen over, så de ikke kan falde ned i hullerne.
Neden under buret er der opbevaring.

Fordele og ulemper

Begge bure har monteret hjul under, for at gøre det nemmere at flytte rundt på dem.
Begge burtyper har vi valgt at hæve fra gulvet, da vi har haft dyr der har været stukket af, og de har det med at søge hinandens bure, og få bidskader i tær. Her ud over gør det rengøring en anelse mere skånsom for ryg og knæ, da man ikke skal helt ned og kravle på gulvet, for at skifte bur.

Bur 1 har en bedre luftcirkulation, og er klart nemmest at håndtere ved flytning og omrokering. Dog er det lidt besværligt at sætte siddepladder mv. ind, da der er grænser hvor mange steder man kan sætte dem fast, og jeg ikke tør sætte for meget direkte i volierenettet. Her ud over har dyrene det med at svine mere ud over det hele, da bundmaterialet kan komme ud i alle 3 sider hvor der er net. Der er ikke egentlig opbevaring under buret, det gør det hurtigt sjusket at se på, når man stiller ting ind under buret.

Bur 2 er nemmere at sætte siddebrædder op i, da de kan monteres direkte i krydsfineren. Jeg vil dog gerne have lavet nogle huller i siderne, der skal sættes trådnet på, så der kommer en bedre luftcirkulation i buret. Der ryger relativt mindre bundmateriale ud, da det kun kan komme ud i fronten. Det er nemmere at rengøre, fordi bundmateriale og pøller ikke kan sætte sig fast i trådnettet, på samme måde som det kan ved de andre bure, hvor der er flere samlinger mellem trådnet og lægter.


Jeg ville også have lagt illustrationer op af hvordan vi vil indrette bur 1 mv, men der er en lille dreng der er stukket af med pennen til min tegneplade ;) Så det må blive en anden god gang.

Kommentarer