Royal Persian Angora - Dominant eller Recessiv?

Jeg har en gang tidligere prøvet at skrive en lignende artikel til DCKF's medlemsblad.
Jeg forsøger mig nu igen, denne gang her på bloggen.

Billede af Lise Hauge Rasmussen.
Homo Angora, går under Angora. Bemærk den lidt tjavsede udseende.
Efterhånden er det sådan, at Angora (Royal Persian Angora) benævnes som recessiv, men jeg mener at det er en dominant mutation, og bør benævnes som sådan.
Men lad os først se lidt på hvordan man afgøre om en given mutation er dominant eller recessiv. Der er taget udgangspunkt i Mendels 1. og 2. lov.
I korte træk går de ud på, at man tager en ren vildtfarve, dvs. Standard Grey med alm pels, og parre med en ny mutation, som man ikke kender genotypen på, i dette tilfælde Angora.
Hvis afkommet i 1. generation får den nye mutation, er mutationen dominant.
Får afkommet ikke den nye mutation, tager man i 2. generation en af disse unger, og parre med forældredyret med den nye mutation. Får ungerne af denne blanding mutationen, er den recessiv.

Bemærk at jeg har valgt at kalde den heterozygote form af den recesive udgave for bærer, frem for heterozygot, for bedre at illustrerer at der er tale om to forskellige gentyper.

Fig. 1b: Almindelig pels, bærer Angora




Fig. 1a: Almindelig pels
Fig 1c: Heterozygot Angora
Fig 1d: Homozygot Angora


Skemaer over nedarvning af dominante gener.

Her antager vi, at det første Angora dyr vi ser, er en heterozygot Angora.
I 1. generation parres Angoraen med et dyr  med almindelig pels, og vi oplever således at:
50% af deres unger får en længere pels, og 50% får en alm pels.
Fig. 2a: Far: Heterozygot Angorea (angora pels + alm pels)
Mor: Ingen Angora (alm pels + alm pels)
u
I 2. generation parres en af Angora ungerne med Angora forældren, og vi oplever her at:
50% får en lang pels (heterozygot), 25% får ekstra lang pels (homozygot) 25% får alm pels.
Fig 2b: Begge forældredyr er Heterozygot Angora (angora pels + alm pels)

Skema over nedarvning af recessive gener.
Her har jeg brugt et ikon der illustrere at Angora bæres, da vi antager at Angora ikke kan ses på heterozygot form. I fig. 3b bruger jeg ikonet for homozygot Angora hos det ene forældredyr, da vi som sagt antager at Angora ikke har en heterozygot form.

Her antager vi, at det første Angora dyr vi ser, er en homozygot Angora. 
I 1. generation parres Angoraen med et dyr med almindelig pels, og vi får således:
100% af ungerne får alm. pels - alle unger bærer Angora.
Fig 3a: Far: Homozygot Angora (angora pels + angora pels)
Mor: Ingen Angora (alm pels + alm pels)

I 2. generation parres en unge der bærer Angora genet, med Angora forældren, her oplever vi at:
50% får lang pels, 50% får alm pels og bærer genet.
Fig. 3b: Far: Homozygot Angora (angora pels + angora pels)
Mor: Angora bærer (alm pels + angora pels)


Hos mutationer der er dominante, og både har en heterozygot og en homozygot form, ser vi altså to forskellige udgaver af samme mutation.

Den heterozygote udgave af en dominant mutation, kan være vanskelig at se, hvor den homozygote udgave ofte er mere markant.
Billede af Lise Hauge Rasmussen.
Hetero Angora, går under Angorabærer.
Ligner umiddelbart alm pelstype.
En heterozygot udgave af en recessiv mutation kommer ikke til udtryk, og kan aldrig ses, da begge gener skal være til stede, før mutationen kommer til udtryk, som vi kender det fra f.eks. Violet.

Ved Angora er det ikke unormalt, at folk der sælger de såkaldte bærer dyr, snakker om at de har lidt længere pels end alm. dyr, da de bærer på Angora genet, eller at enkelte hår/totter er længere.
Men som beskrevet ovenfor, er dette ikke en mulighed for en recessiv mutation. Selvom det kun er ganske lidt mutationen kommer til udtryk, kommer den dog til udtryk, og er derfor dominant.

Jeg har været i kontakt med Camilla V.S. Bruun, lektor ved Københavns Universitet, og forsker i Dyre Genetik, Bioinformatik og Avl, og spurgt hvorvidt et recessivt gen kan komme til udtryk på heterozygot form, og har fået følgende svar:
Billede af Lise Hauge Rasmussen.
Hetero Angora, går under Angorabærer.
Bemærk den lille hanekam.


Jeg er enig med dig i, at hvis mutationen var recessiv, så ville heterozygoten og den homozygot normale (almindelig pelstype red.) være helt ens. Men her har heterozygoten sit eget udseende (fænotype). Inden for genetikken vil man enten kalde denne dominansform for codominans eller inkomplet dominans. Forskellen på disse to former er nærmest akademisk, men nu får du en lille beskrivelse – så kan du selv vurdere hvad der passer bedst. Jeg har desværre aldrig selv set denne pelsvariant.
Inkomplet dominans: her ligger heterozygotens fænotype/udseende midt imellem de to homozygoter – dvs den er en mellemting mellem den homozygot normale og homozygot muterede.
Codominans: her kommer både den normale allel og den muterede allel adskilt til udtryk i heterozygoten. I dette tilfælde ville der altså være tale om hårstrå eller –områder med normal hårlængde og hårstrå/områder med lang hårlængde.
Om der her er tale om inkomplet eller codominans skal man nok kigge nærmere på dyret for at vurdere.

Så hun er altså enig i at Angora er en dominant mutation, i og med at en recessiv mutation ikke kan komme til udtryk på heterozygot form, heller ikke bare en lille smule.
Dog kommer hun med et andet og i mine øjne ret interessant spørgsmål, nemlig om hvorvidt Angoraen reelt skal defineres som værende co-dominant eller inkomplet dominant. Det ville være oplagt at tage dette op til diskussion i chinchilla miljøet, og evt. få en genetiker til at se nogle dyr med hhv. alm pelstype, hetero Angora og homo Angor.

Billede af Line Natasja Larsen.
Triple Diamond alm pelstype.
Har en anelse fungus på næsen.
Her ud over skrev vi lidt frem og tilbage omkring årsagen til at den er gået over og er blevet benævnt som en recessiv mutation. Dem der først kom ud på markedet gennem Chinchillas.com, blev nemlig benævnt som værende dominante, men sidenhen er mutationen gået over til at være recessiv, også iflg. Chinchillas.com
At mutationen blandt avlere er blevet ”dømt recessiv” skyldes nok, at man ikke kan sælge et dyr under angora-betegnelsen medmindre den er homozygot. Heterozygoten ligner den normale for meget.
Fogsgaard's Prinsesse v. Birgitte Jensen.
Homo Angora, går under Angora.
Bemærk at hele kroppen ser ud til at gå ud i et.
Jeg er til dels enig i dette udsagn, men vil gerne understrege, at det er ren spekulation fra begge sider. Selv er jeg af den opfattelse, at det kan være meget vanskeligt at se mutationen på heterozygot form, især hvis man ikke kan sammenligne direkte med et dyr med normal pels, og i takt med at den er kommet ud til mere og mere utrænede øjne, er det blevet almen praksis at kalde dem for bærer dyr. Selvsamme fænomen er de fleste nok stødt på, i forbindelse med folk der har meget lidt erfaring udi at bedømmer mutationer, og derfor ofte forveksler mutationer med det Beige gen, som værende lyse grå dyr.

Billede af Line Natasja Larsen.
Black Velvet, alm. pelstype.
Fogsgaard's Bailey v. Birgitte Jensen.
Homo Angora, går under Angora.


Ønsker du at vide mere om genetik, har jeg lavet et par artikler der kan findes her og her.
Kristinas side om genetik kan også varmt anbefales.

Kommentarer

Send en kommentar