Om Furrytails

Opdrættet er ophørt i starten af 2020
Vi har haft chinchillaer siden 1997 og opdrættet siden 2005.

Vi lægger vægt på temperament, sundhed og udseende.
  • Vores dyr er først og fremmest chinchillaer. Det vil sige, at det er relativt selvstændige dyr, der går mere op i at udforske omgivelserne, end at side og hygge. Det betyder imidlertid ikke, at de ikke er tamme. Alle vores dyr er glade for menneskelig kontakt, men de får selv lov at bestemme tempoet. Nogen af dem hopper selv ud, og vil gerne nusse lidt, andre har det bedre med at hoppe rundt på os.
  • Vi prøver at holde alle genetisk betingede sygdomme ude af vores avl. Her ud over prøver vi konstant at holde os opdateret på div. sygdomme, og gør hvad vi kan for at komme dem i forkøbet. Dvs. at foder, hø, vand og guf gives, så vores dyr er så sunde som muligt. Ved mistanke om sygdom, er første prioritet at taget dyret med til dyrlæge.
  • Vores dyr er mellem 500-700 gram, hvor hunnerne er størst. Vi går efter et relativt naturligt udseende, hvor dyrene er pæreformere og spidse, og derfor gør de sig ofte ikke ret godt i udstillings øjemed.
Mål for opdrættet:
  • Avl af dyr med godt temperament. Dvs. nysgerrige chinchillaer, der er kontaktsøgende og trygge ved håndtering. Vi mener som udgangspunkt ikke at chinchillaen er et dyr der er glad for at sidde stille og blive nusset. Dette ser vi som en kvalitet hos chinchillaen, da det gør den sjovere og mere interessant at have som kæledyr.
  • Avl med et så naturligt udseende som muligt. Dvs. en chinchilla med et mere pæreformet udseende, end hvad der avles efter hos udsillingsdyr. Vi går ikke ind for babyface. I vægt prøver vi at holde os mellem 500-700 gram
  • En god pelskvalitet. Dvs. en tæt og jævn pels, der også gør sig godt på udstillinger. 
  • Så lidt recessive mutationer i dyrene som muligt. Da vi ikke avler efter recessive mutationer, ønsker vi at der er blandet så lidt recessivt i vores dyr som muligt, for at have et bedre overblik over de gener der er i de dyr, vi sælger.
  • Avl af sunde og raske dyr, der kan forvente at opnå en høj levealder, med så lav risiko som muligt, for genetisk betingede sygdomme.

Vi avler ikke specifikt efter mutationer, men efter hvad vi selv synes er kønt.
Som udgangspunkt avler vi dog ikke efter Standard Grey, da vi foretrækker de lyse dyr, der desværre er blevet meget svære at afsætte.

Par
Når to dyr først har dannet par, skiller vi dem ikke igen, da vi er af den overbevisning, at dyr der er blevet glade for hinanden, ikke bør skifte partner, blot for at få nogle andre unger.
Ønskes der ikke længere unger på et par, kastreres hannen derfor.

Vores dyr er først og fremmest vores kæledyr. Derfor er det også begrænset hvor mange dyr vi kommer til at have.

Opdrættet generelt
Ungerne bliver ved deres forældre, til de er vænnet fra, og de er blevet selvstændige. Det vil sige at de bliver taget fra i en alder af 8-12 uger. Det er meget individuelt fra unge til unge, dog tager vi som udgangspunkt søskende fra samtidig.

Om hannen tages fra før fødsel eller ej, afhænger i høj grad af det enkelte par. Hvis hannen tages fra et par dage før fødsel, bestræber vi os på at sætte ham ind igen 5 dage efter fødsel, så han kan hjælpe med opfostringen af ungen/ungerne.