Hvordan virker generne?

Der er en masse forskellige betegnelser for hvordan gener virker/kommer til udtryk, og det kan til tider være noget indviklet at finde rundt i. Det er heller ikke unormalt at visse betegnelser byttes rundt.

Dominant
Der findes som udgangspunkt 2 typer af gener. De dominante og de recessive.
Dominante gener, er gener der kommer til udtryk blot de er på heterozygot form.
Som nævnt i dette indlæg, betyder det at der ud af to mulige gener (alleler), er der et gen der koder for den farve der kommer til udtryk.
Hvis vi kigger på eksemplet med øjne igen, er brune øjne dominante, hvor blå øjne er recessive.
For at de brune øjne skal kunne komme til udtryk, skal der altså bare være et enkelt gen der koder for dem, som i eksemplet nedenfor:

Bb

B = brune øjne
b = blå øjne.

Dominante mutationer kan dog også findes på homozygot form, så er det blot begge alleler) der koder for den dominante farve:

BB

Ved nogle dyr vælger man at kalde en sådan mutation for "super", selvom det reelt bare en en homozygot form af en dominant mutation.

Bemærk desuden at dominante gener skrives med stort bogstav i genotypen, mens de recessive skrives med et lille bogstav.

Recessiv
Ved recessive mutationer, skal der være 2 ens gener der koder for den samme farve, før mutationen kan komme til udtryk.
Det vil sige, at en recessiv mutation der kommer til udtryk altid er homozygot. Modsat dominante mutationer kan recessive mutationer derfor også bæres, når de er på heterozygot form.
Blå øjne er som nævnt ovenfor recessive, for at de kan komme til udtryk, vil genotypen se ud som følgende:

bb

Men hvis man har bruge øjne, kan man også bære på genet for blå øjne:

Bb

Her er det den brune farve der kommer til udtryk, men hvis to personer med Bb øjne får børn, vil de kunne få børn med blå øjne.

Inkomplet dominans
Dette bliver ofte rodet sammen med co-dominans, men det er ikke det samme.
Hvis vi kigger på chinchillaer, har de en vildtfarve der kaldes Standard Grå. Den kommer til udtryk hvis der ikke er andre mutationer til stede, eller hvis der kun er et enkelt recessivt gen til stede.
Men nogle dominante mutationer, eller homozygot recessive mutationer vil ikke dække den Standard Grå farve helt.
Det ser vi f.eks. hos Wilson White, der lader den Standard Grå komme igennem, i større eller mindre grad.
Denne mutation (Wilson White) er altså inkomplet, da den lader andre farver, den burde undertrykke, komme til udtryk.

Co-dominans
Co-dominans er som navnet antyder, blot 2 eller flere mutationer der kommer til udtryk samtidig. Det kan være 2 dominante mutationer, 2 recessive mutationer, 1 recessiv og 1 dominant mutation osv.
Hos chinchillaer er Pink White nok en af de mest kendte co-dominante farver man har. Det er en blanding af Wilson White og Beige der kommer til udtryk samtidig. Her kan man desuden også se at Wilson White er inkomplet, da det kun er co-dominante farver med Wilson White i, der "tillader" mosaik dyr.

Lethal faktor
Dette er noget der forekommer med visse mutationer, hvis to alleler kommer til udtryk samtidig.
Ofte vil mutationer med en lethal faktor påhæftet være recessive, da det er den homozygote for der er et problem, men det forekommer også ved dominante mutationer.
Ved en homozygot form af en mutation der giver lethal faktor, vil fostrene dø. Som regel vil de dø på embryo stadiet, men det kan også hænde at der bliver født enten døde unger, eller unger der kun lever meget kort.

Multiple allel eller akkumulativ dominant
Enkelte mutationer opfører sig anderledes en alle andre. Normalt er der kun to gener, men i enkelte tilfælde kan en mutation have uendeligt mange alleler.
Det betyder at mutationen ikke kan findes på heterozygot eller homozygot form, da dette betyder at der er et eller to ens alleler til stede.
Hos chinchillaer har man, så vidt vides, kun en mutation der opfører sig på denne måde, og det er Ebony. Mutationen koder for farve på maven, men jo flere generationer af Ebony der er i et dyr, jo mørkere bliver dyret.


Næste gang vil vi kigge lidt på punnet squares :)

Kommentarer