Kønsforskel på 1 dag gamle ungerJeg støder tit på kommentarer om at det er meget svært, hvis ikke helt umuligt, at kønsbestemme meget små chinchilla unger. En enkelt gang er jeg sågar stødt på en udtalelse, hvor der stod at chinchillaer først udvikler deres kønsdele når de er et par uger gamle.

I virkeligheden er det faktisk ret nemt at kønsbestemme chinchilla unger. Det kan gøres allerede når de er våde og lige kommet ud, selvom dette ikke kan anbefales.
Det bliver nemmere jo flere gange man har prøvet at kønsbestemme unger. De første par gange kan det være vanskeligt, hvis man ikke har stået med en af begge køn.

På billedet ovenfor, ses 2 unger der er 1 dag gamle. Selvom billedet med hannen er blevet noget grynet, håber jeg det er muligt at se hvad der sker.
Hos hannen er der et tydeligt mellemrum mellem anus og kønsdele, mens der ikke er noget mellemrum hos hunnen.
Den revne man kan se mellem hunnens anus og tap, er hendes vagina.


Hos de voksne dyr, bliver forskellen mere udtalt. Hannens pung bliver mere udtalt når han bliver kønsmoden, og ligner en masse ekstra hud, som det ses på billedet.


Selvom det burde være relativt nemt, at bestemme køn efter et par kuld, så kan alle begå fejl.
Du bør derfor checke kønnet igen omkring 10 ugers alderen, da enkelte dyr bliver kønsmodne her. Når du køber et dyr hos en avler, bør du ligeledes selv checke kønnet for en sikkerheds skyld.

Kommentarer