Dårligt foder i forretninger - Gnaver Blandinger

Dagens sure opstød, ikke specifikt om chinchillaer, men om de famøse gnaver blandinger.

Nøj hvor bliver jeg irriteret af at gå ind på hjemmesider for at se på ting til mine dyr, for så at finde "gnaver blandinger". Der er love mod et utal af ting, også helt håbløse ting - men det her burde der være en lov imod! Det burde simpelthen være forbudt at lave en "gnaver blanding" - også selvom visse mere eksotiske arter, kan bruge de her blandinger som en del af deres fuldfoder.

Og hvis du under dig over hvorfor jeg har et problem med dem, så er det fordi det irriterer mig grænseløst, at det er tilladt at sælge deciderede usunde ting til dyr. At der slet ikke er kontrol med det.

Der er helt sikkert nogen der sidder og tænker, at alle gnavere da fint kan blive dækket ind af sådan et fuldfoder. Men jer der tænker sådan, ved i godt at den største gruppe af pattedyr er gnaverne? Og at de er meget specialiserede dyr? De strækker sig over 100% planteædere til 100% kødædere (f.eks. insekter), og de mest normale gnavere i handlen, har faktisk også meget forskellige foderbehov. Jeg har kun styr på det mest basale.
Men f.eks. kaniner, der slet ikke er gnavere, men faktisk er det man kalder lagomorpher (eller støttetandede på dansk) er godt nok planteædere, men kræver f.eks. et anden vitamin og mineral sammen i foderet, end marsvinet, som de ellers jævnligt sammenlignes med, når det kommer til kost. Marsvin har f.eks. behov for ekstra c-vitamin i deres foder. C-vitamin er vandopløseligt, og derfor relativt uskadeligt, da for meget bliver tisset ud. Men undersøgelser har vist, at det gør skade på kaniners organer, at de hele tiden bliver udsat for for meget c-vitamin. Og hvis der ikke er nok c-vitamin til marsvinet, for at tilgodese kaninen, så risikerer man at marsvinet dør, da de ikke selv kan producere c-vitamin.
Så har vi et dyr som et hamster. Godt nok er der flere arter, men deres foderbehov er sådan rimelig ens. De er også gnavere, men er afhængige af en del animalsk protein i deres kost. Det må kaniner og marsvin ikke få!
Dyr som hamster, rotte og mus skal have animalsk protein, men må ikke få hø. Kanin og marsvin skal have hø, men må ikke få animalsk protein.
Så har vi dyr som chinchillaen, den kan godt tåle lidt animalsk protein, men må ikke få tilskud af for meget frisk vådt foder, sådan som de fleste andre gnavere ofte skal have. Ud over de mere normale gnavere, kan man også holde dyr som forskellige egern, ørkenrotter (der nu egentlig er ret normale) og en hel del andre arter af jirds og gerbiler, jerboaer, zebramus, dværgsyvsovere, akacierotter, hamsterrotter/kæmperotter, agoutier og mange, mange flere.
Vi kunne lige så godt inkludere hest, ko, gris, ged, får og mink, til listen over alle de dyr, der kan spise af det her foder, når det i forvejen er egnet til "alle gnavere". Og nu vi er ved mink, så sker det faktisk stadig, at ilder (som ikke er en mink, men er i familie med minken) fejlagtigt betegnes som en gnaver, og der derfor opfordres til at de får samme mad som en kanin (der som før nævnt heller ikke er en gnaver).

Det værste er næsten, at man i dag slet ikke må drive dyrehandel, uden at der er uddannet personale - og alligevel fortsætter div. dyrehandlere med at sælge, ikke bare uegnet, men decideret skadeligt foder.
Nu vi er ved skadeligt foder, så er mineral sten også noget fanden har skabt. Alt hvad dyrene skal have, får de igennem deres foder. Ekstra mineraler og vitaminer - især dem der ikke er vandopløselige - er noget der kan forkorte dyrenes levetid, og nedsætte deres trivsel. Men alligevel sælges de lystigt, og mange forhandlere fortæller ligefrem, at det SKAL være i buret.

Meget dyrevelfærd ligger i maden. Man kan undres og blive noget så bitter over, at der ikke er bedre kontrol på det område.

Kommentarer