Stamtavler - mor eller far først?

I de senere år er der kommet en dårlig tendens på stamtavler, man er begyndt at skrive hunnen først.
Jeg har hørt et par eksempler på feministiske årsager til at hunnen skal stå først, såsom at det er hende der føder kuldet, og derfor laver det meste.

Men en af de meget få ting, der har en international standard, er stamtavler, og her kommer hannen/faderen altid først. Det er ikke fordi vi lever i en mandsdomineret verden, eller hvad der nu kommer af mere eller mindre kreative forklaringer, det har noget med reproduktion at gøre.

Et eksempel på en stamtavle her fra. Kraftigt inspireret af SG Chinchilla


Hos langt de fleste dyr forholder det sig nemlig sådan, at en han kan bruges til flere hunner, og derfor lave mere afkom. Samtidig kan hannen bruges, selvom han indgår i avl, hvor hunnen ofte må skånes i sin drægtighed. Når vi ser en masse afkom, er det derfor i særdeleshed hannens gener vi kan se der kommer til udtryk. Det betyder ikke, at hunnen ikke er vigtig.

Et af det helt store problemer ved at bytte rundt på kønnene er, at det bliver meget svært at overskue en stamtavle. Hvis vi ved at hannen altid kommer først, er det næsten lige meget hvordan den er sat op. Man ved hvordan den skal læses, fordi man ved at hannen kommer først.

Så har vi det næste problem; hvad skal vi kalde bedsteforældre?
Rent logisk hedder forældrene far og mor. Men hvad hedder de efterfølgende? Man kan vælge at bruge farfar/farmor og morfar/mormor, men man kan faktisk også bare skrive bedstefar/bedstemor. For hvis opsætningen svarer til den der er vist på min - ikke nødvendigvis magen til, men samme træ-struktur - så kan man ud fra strukturen se om det er fars forældre eller mors forældre. Næste generation kan så kaldes oldefar/oldemor og der kan evt. også tilføjes tipoldefar/tipoldemor.
Hvis der ikke bruges en træstruktur, men det sættes i en liste over hinanden, og der bruges udtryk som farfars far og farmors far, så skal der ikke ret meget til at man mister overblikket.

Det er meget vigtigt at stamtavler er overskuelige og nemme for alle at læse. Ellers kan der hurtigt ske fejl, og i værste fald kan man komme til at blande nogle uhensigtsmæssige gener, fordi stamtavlen ikke er logisk at læse.

Jeg håber det her har hjulpet lidt, til jer der har et ønske om at lave jeres egne stamtavler.
Jeg har lavet mine i et program der hedder Scribus. Man kan lave stamtavler i lige det program man ønsker, bare man husker at noget det af det vigtigste ved en tavle, er at den er overskuelig, og holder sig til de standarder der er, da der er en god grund til at de er der.

Kommentarer