Introduktion til nye foderemner

Nu hvor der kommer lidt indlæg med grønt fra naturen, tænkte jeg det var på sin plads med lidt information om chinchillaens fordøjelse, og hvordan man på en sikker måde introducere nyt såvel tørret som frisk foder.
Chinchillaen er det man kalder pseudoruminant. Denne gruppe af dyr har en relativt lille mavesæk. De har en stor blindtarm, med en rig bakterieflora der gør dem i stand til at nedbryde cellulose fra de planter de indtager. Her ud over spiser de dele af deres egen afføring (koprofagi). Blindtarmen sidder så relativt langt nede i fordøjelsessystemet, at det føde der bearbejdes her, ikke udnyttes ordentligt når det kommer videre. Ved at spise dele af afføringen, der ofte har en anden konsistens og farve en deres normale afføring, får de flere vitaminer og mere protein ud af deres føde.
Det er altså bakterier der spiller en vigtig del i deres fordøjelse, og det tager tid at opbygge en god bakterieflora, der kan nedbryde en mere varieret kost. Hvis din chinchilla ikke er vant til en varieret kost, er det derfor meget vigtigt at du starter langsomt ud, med at introducere lidt ad gangen. I længden vil du gøre din chinchilla en tjeneste, ved at tilbyde en mere varieret kost, da det styrker chinchillaens fordøjelse, og ikke gør den så udsat for dårlig mave, hvis den skulle få fat i noget den ikke er vant til. Vådt foder er heller ikke et problem, hvis tilvænningen er langsom.
Du skal blot huske at chinchillaen oprindeligt kommer fra egne med mere tør og grov vegetation, så det er en god ide ikke at fodre med friske skud, men vente til planten er blevet større. I reglen giver det et mindre væskeindhold i planten, og gør den mere træet.

HUSK: Brug kun planter der ikke er sprøjtet, eller som ikke står for tæt på meget trafikerede veje.

Ønsker du yderligere information om hvordan chinchillaens fordøjelse virker, er Eksotiske pattedyr et godt sted at starte. Bogen kan lånes på biblioteket. Selve afsnittet om pasning af chinchillaer har en del fejl i sig.
Reference: Eksotiske pattedyr - naturlig pasning af Michael O. Jørgensen ISBN: 87-7857-407-2

Kommentarer