Hvad må jeg bruge af grene?

Jeg opdagede lige at jeg ikke har noget liggende her inde omkring grene.

Det vigtigste man skal huske med grene er, at chinchillaer ikke må få grene fra træer der bærer stenfrugter. Det kunne f.eks. være kirsebær og blommer.
Ud over det er næsten alle frugt træer i orden at give fra. Jeg ved ikke om man må give grene fra træer med citrus frugter, men citrus frugter er noget man bør undgå at fodre med, så personligt ville jeg ikke bruge grene fra disse. Det er måske også en smule urealistisk, at der er nogen, der har adgang til citrus træer, der er store nok til, at man kan tage grene af en ordentlig størrelse.

Her er der en liste over træer der er sikre:
Ahorn
Ask
Birk
Bøg
Eg
Enebær
Fyr
Hasselnød
Lindetræ
Morbær
Pil
Pærer
Æble

De står ikke listet efter hvad der er bedst at bruge, men bare alfabetisk.
Som udgangspunkt siger man at pærer og æble er bedst, men jeg har ikke kunnet finde nogen reel dokumentation for dette.
Formentlig er de træer, flest har rig mulighed for at finde grene fra, pil og ahorn. Her hjemme bruger vi rigtig meget ahorn.
Et problem man ofte kan støde på ved ældre frugttræer er, at der er rigtig meget lav på grenene. Det er ikke noget man ser i lige så høj grad på f.eks. pil og ahorn, så der er en del mindre rengøring inde over, når man bruger disse grene.

Klargøring af grene
Man kan som sådan godt sætte nye grene direkte ind i buret, men det er en god ide lige at skylde dem af først, evt. med kogende vand. Hvis der er mange blade på, fjernes de fleste, så man undgår at chinchillaen får dårlig mave. En lille håndfuld blade skader dog ikke - og de er også kanon aktivering.
Hvis man har med mindre pinde/kviste at gøre, kan man evt. smide dem i ovnen eller i fryseren, så man er sikker på at de er ordentligt rene.
Nogle chinchilla mennesker vælger at lade grenene tørre i en lille uges tid, så der ikke er så meget væde i dem. Det er en temperaments smag, om det er noget man mener der er behov for eller ej.

Undgå helt grene fra træer, i områder hvor der sprøjtes. Det kan ikke undgås at der vil blive gnavet i barken.

Klatregrene og gnavegrene
Hvis du leder efter permanente grene til buret, vil jeg råde til at de minimum har en diameter på 5 cm, men 10 cm vil være at foretrække.
Man kan godt blive overrasket over hvor stort et indhug en chinchilla kan gøre, i en gren man ellers troede havde en god tykkelse.
Lad altid barken blive på. De elsker at gnave barken af. Det er god aktivering, godt for tænderne og der er også mange fibre i barken, der hjælper med til at holde maven i orden.
Grene må dog aldrig anses som et substitut for hø.

Kommentarer