Er en chinchilla med stamtavle mere værd?

Jeg ser flere og flere der sælger deres chinchillaer, de har købt ved opdrættere, og proklamere at de er meget værd, fordi de har stamtavle.

Når du køber hos en ordentlig opdrætter, får du også en tavle med. Men det er som sådan ikke tavlen, der gør at opdrætterne tager de priser de gør. Der er skam også opdrættere der efter min mening tager overpriser under påskud af at de har meget specielle dyr.

Men hvad er det så der gør, at en chinchilla med stamtavle koster mere end gennemsnittet?
Jo, for det første får du ikke bare en chinchilla, når du køber hos en opdrætter. Du får i reglen også en lille startpakke med, der som minimum indeholder en portion overgangsfoder. Her ud over kan der være forskellige andre ting, opdrætteren giver med.
Opdrætteren giver dig desuden mulighed for at vende tilbage med spørgsmål, og for at få hjælp, så du kan trække på opdrætters erfaring, når du får dit nye dyr hjem. Det kan hurtigt blive meget tid opdrætter bruger på at hjælpe netop dig og dit dyr.

Så har vi noget der hedder kvalitet. De dyr der koster mest, er dem med specielle mutationer, da det her er et spørgsmål om udbud og efterspørgsel.
Her ud over er det selve kvaliteten på dyret der trækker, ofte i udstillingsøjemed. Og det er så her man går ind og kan bruge stamtavlen. For opdrætter går ud og anskaffer dyr, denne mener har de kvaliteter, der er nødvendige at avle videre på, for at opnå dyr af høj kvalitet.
Når du står med et ungdyr mellem hænderne, der ikke har været udstillet, kan det være svært at afgøre, om det er udstillingsegnet eller ej. Men ud fra en blanding af forældre dyrenes formåen, og avlers viden på området, kan man have en formodning om hvordan den vil klare sig, og det er dét der betales ud fra.

Sidst men ikke mindst, betaler man for det store arbejde avler har lagt i, at få fremavlet netop dit dyr. Det er ikke noget med bare lige at sætte to tilfældige dyr sammen. Her ud over er der et stort arbejde i socialisering efterfølgende, så du får en chinchilla hjem, der er til at have med at gøre. Opdrætter bruger desuden også en del tid på løbende at holde sig opdateret, så dyrene kan få det så godt som muligt, og du som køber, kan få den bedste vejledning.

Når man som privatperson der ikke opdrætter, finder ud af at man skal af med sin chinchilla, kan det derfor virke noget omsonst, at man vælger at tage relativt høje priser, for noget man sælger videre. For det meste vil der ikke følge mange af de ting med, man forventer sig af en opdrætter.
Det er sjældent at man kan vende tilbage, og få råd og vejledning, hvis man 6 måneder ude i fremtiden, oplever problemer. Det er ligeledes sjældent at man vil kunne opleve, at man kan få hjælp til f.eks. udstillinger, forenings hjælp o.l.

Jeg er glad for at man er begyndt at sælge chinchillaer til lidt højere priser, så de ikke ryger for 50 kr. Især når man ser på den alder de potentielt kan opnå, og som der burde være større sandsynlighed for at opnå, når man kender baggrunden, i form af en stamtavle.

Desværre er markedet ved at være mættet, så det kan også være nødvendigt at sætte realistiske priser, så man ikke tager overpriser for genbrugsdyr.



Kan du ikke længere have din chinchilla, og ønsker du at sælge den, vil jeg foreslå, at du ud over at sige at dyret har en stamtavle, oplyser dyrets opdrætsnavn. Det er det navn, dyret havde fra opdrætter.
Chinchillaen der ses her, hedder f.eks. Furrytails' Madonna, men kaldes i daglig tale Donna. 
Det fortæller eventuelle købere hvor du har dyret fra, og det gør det muligt at se på baggrunden, hvis en køber f.eks. kunne tænke sig et dyr til andet end kæl.

Kommentarer