Er det sikkert at give hindbærblade til drægtige hunner?

Enkelte sider mener, at hindbærblade muligvis har stoffer i sig, der kan gå ind og imitere østrogen, og derfor muligvis kan skade en graviditet. Der er dog ingen kildehenvisning, på sider der skriver dette, så jeg har selv gravet lidt i det, og fået lidt hjælp til at grave.

Som med så mange andre naturprodukter, siges hindbærblade at kunne helbrede og/eller forebygge en lang række sygdomme. Hvorvidt dette passer er ofte udokumenteret, dog bruges hindbærte oprindeligt af indianere, til at hjælpe kvinder gennem fødslen [1]. Et af indholdsstofferne i bladene fra rød hindbær, der hjælper med at styrke muskulaturen i livmoderen. Herudover indeholder bladene organisk jern, hvilket nemt optages i kroppen og afhjælper blodmangel [1].
Men med deres indvirkning på muskulaturen i livmoderen, kan de så også skade en evt drægtighed, og måske føre til aborter, hvis de gives til drægtige hunner? Sandsynligheden er meget lille. Jeg har med lidt hjælp, fundet frem til et enkelt studie [2], der antyder at det måske kan give anledning til problemer. Her har man eksperimenteret med rotter, og fundet at rød hindbær kan give anledning til veer, tidligt i drægtigheden, men disse går hurtigt i sig selv igen.
En af de ting te på hindbærblade især skulle kunne hjælpe på, er at få fødslen til at gå hurtigt, derfor kunne man nemt forestille sig, at det kunne sætte en fødsel for tidligt igang. Ifølge et andet studie [3] Et sidste studie nævner, at sort hindbær kan have en gavnlig effekt på at mindske hyppigheden af estrogen påvirkede tumorer i brystvævet [4]. Her er bærrene brugt, modsat de øvrige artikler.

Det vil sige, at hindbærblade ser ud til at have en gavnlig effekt i graviditeter, hvor det styrker muskulaturen i livmoderen, og kan afhjælpe blodmangel i nogen grad, dog primært som te, da effekten fra kapsler ikke er nær så effektiv. Det kan dog også udløse veer, og kan øjensynligt gøre veerne mere koncentrerede, men hvis det ikke er i selve fødslen fasen, vil de hurtigt gå i sig selv igen, og skal måske snarere anses som plukkeveer. Slutteligt kan hindbærblade, som te, muligvis have en gavnlig effekt på den sidste del af fødslen, men har ingen effekt i den første del af forløbet.
Der er mere der peger imod at hindbærblade ikke har nogen negativ effekt i en drægtighed, end at de skulle have en negativ effekt, så personligt ville jeg ikke være nervøs ved at fodre med hindbærblade svarende til hvordan jeg normalt ville fodre, under en drægtighed.


1. Raspberry Leaves: Turning over a new leaf for pregnancy. The royal college of midwives. https://www.rcm.org.uk/news-views-and-analysis/analysis/rasberry-leaves-turning-over-a-new-leaf-for-pregnancyt
2. Raspberry leaf tea: A new aspect to an old problem
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1702706/
3. Raspberry leaf in pregnancy: It’s safety and efficacy in labor https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1526952301000952952
4. Dietary berries and ellagic acid diminish estrogen-mediated mamamry tumorigenesis in ACI rats. Brown cancer center, University of Louisville. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18444155

Kommentarer

Send en kommentar