Rensning af kranier

Rensning af chinchillakranie.

Du skal bruge:
Hoved: Du kan evt få et hoved fra en pelsfarmer. De har kadavere efter pelsning. Hvis du får et helt dyr, klippes hovedet af kroppen.
Lille kniv, f.eks. hobbykniv eller skalpel
Saks
Pincet
Lang nål eller strikkepind
Plastikpose til affald

Til finrensning:
1. Vand og plastbeholder eller plastikpose
2. Melorm, myrer eller lignende insekter
3. Vand og gryde
4. Sten, sort/mørk plastikpose og en have

Til blegning:
Brintoverilte (3% eller 10%)

Grov rensning:
Det her er et noget beskidt arbejde. Det kan godt blive lidt blodigt, og du skal passe på at du ikke beskadiger kraniet undervejs.
Fjern så meget kød fra kraniet som muligt. Jeg starter typisk med at fjerne øjnene, og skære underkæben fra overkæben, for at lette arbejdet med at pille kraniet.
Større stykker kød kan fjernes med saksen. Hud, kød og sener løsnes med kniven, og kan fjernes med fingre eller pincet. Der sidder som regel et par ryghvirvler, som forsigtigt fjernes ved hjælp af kniven. Pas på at du ikke beskadiger kraniet bagtil. Nål eller strikkepind bruges til at rode rundt inden i kraniet, for få hjernen ud. Når der er rodet godt rundt, kan lidt kraftige ryst få det meste ud, og resten kan hjælpes ud med pincetten.

Finrensning:
Der er 4 metoder til finrensning jeg vil komme ind på her.

1. Metode
Kom det pillede kranie i en plastikpose eller plastikbeholder. Fyld vand på til det dækker kraniet, og ladet det stå et lunt sted, i en uges tid. Det kommer til at lugte rigtig grimt, da forrådnelsesprocessen er mere effektiv i vand. Efter en uge skulle det gerne være lige til at fjerne de sidste rester af kød og sener, som ikke selv er faldet af.

2. Metode
Anskaf nogle insekter der er effektive til at pille kraniet rent. Det kan f.eks. være melorm, der er nemme at anskaffe ved de fleste dyrehandlere. Læg kraniet i en passende beholde, og kom melormene ned til kraniet. Kig til det en gang om dagen, og fjern kraniet når det er pillet helt fri for sener og kødrester. Sørg for at ryste godt, for at få melormene af.

3. Metode
Afkogning af kraniet. Kom kraniet i en gryde, kom vand på, og tænd for varmen. Det er meget vigtigt at det ikke kommer op og bulderkoge da det meget nemt vil ødelægge kraniet. Det skal koges ved svag varme, over flere timer, til alt kød og alle sener er helt møre og nemt løsner sig. Det kan være vanskeligt at få de sidste rester helt af ved denne metode.

4. Metode
Minder om metode 2. Læg kraniet et afsides sted i haven, hvor der er godt med insekter. Læg plastikpose over. Læg stenene så de holder på pose. Div. insekter fra naturen vil pille kraniet. Man kan dog risikerer at større dyr kan fjerne pose og sten, og stikke af med kraniet. Der kan evt. stilles en beholder e.l. ovenpå. Jeg har brugt denne metode til et rådyrkranie, hvor et gammelt bur blev stillet som værn mod rovdyr. Kig jævnligt til kraniet. Ryst godt for at få alle insekter af, når det er helt pillet.

Blegning:
Kom kraniet i en plastbeholder, og hæld brintoverilte over, til det dækker. Brintoverilte kan købes hos Matas. Ved 10% kan det evt. tyndes op med vand. Jeg bruger en ca. 50/50 blanding.
Skift evt brintoverilten efter ½-1 dag, da det har det med at blive meget beskidt. Du skal regne med at det mindst skal stå en dags tid for at blive helt hvidt og pænt.

Før og efter blegning

Afslutning:
Ved afrensning kan man opleve at tænder falder ud. Læg tænderne ned i brintoverilten sammen med kraniet, og lim dem efterfølgende fast, så de ikke forsvinder.
Hvis der stadig er lidt rester af sener på kraniet, kan de relativt nemt fjernes når kraniet har ligget i brintoverileten.

Kommentarer