Chinchillaer har ingen ribben #2

Chinchillaer har ingen ribben

Der er en sjov og lidt sejlivet myte, der går på at chinchillaer ikke har ribben. En lidt anden udgave af den er, at chinchillaen har ribben, men der bruges det engelske udtryk floating rib cage (svævende brystkasse) om deres ribben.

For at tage det fra en ende af, så har chinchillaen ribben. Brystkassen, som består af brystben, ribben og ryghvirvler (brysthvirvler), hjælper med til at beskytte en række vitale organer, her iblandt lunger og hjerte.
Ribbenene sidder fast på brysthvirvlerne i ryggen, og hæfter på brystbenet, der findes midt mellem de to sæt af ribben, foran på brystkassen. Det er dog ikke alle ribben der hæfter direkte på brystbenet, og her kommer udtrykket floating rib (svævende ribben) fra. De ribben der ikke hæfter på brystbenet, hæfter på de ribben der er oven over dem.

Så chinchillaen har altså ribben, og de er lavet til at beskytte vitale organer. De har et brystben, så man kan ikke tale om det her floating rib cage hos chinchillaer. Chinchillaen er ikke så skrøbelig som der ofte bliver lagt op til. Men det er et lille dyr, der har meget pels, så det kan være svært at vide hvor hårdt man skal tage fat i dem, og derfor kan man komme til at gøre skade, ved forkert håndtering.

Kommentarer