Seler og pels

Der har været en del virak i en facebook gruppe, omkring hvordan en chinchilla passes korrekt.

Chinchillaen Chili.


Chinchillaen på billedet, har været skyld i det hele, da mange mener, at man bestemt ikke må give en chinchilla sele på, og endnu flere mener at de kan se, at chinchillaen har det dårligt, ud fra pelsens tilstand. Det er så ærgerligt når selvudnævnte facebook dyrlæger, gør sig til dommere over for nogle dyrs helbred, ud fra nogle billeder, uden at spørger yderligere ind til situationen.Må en chinchilla have sele på?

Der er ingen love der siger, at man ikke må give en chinchilla en sele på. Der er nogle uskrevne regler der siger, at man ikke må give en chinchilla sele på, men de her uskrevne regler bliver aldrig bakket op af fakta. De bliver derimod bakket op med udtalelser om at det er almen kendt, at chinchillaer ikke må få seler på, fordi det ødelægger deres organer.
Først og fremmest kunne det være rigtig interessant, at vide hvilke organer det er, der skulle tage skade af at få sele på. Er det alle de indre organer eller er det kun enkelte organer?
Og hvorfor skulle en sele skade organerne? Den strammes jo ikke ind, så dyret er helt klemt.
Jeg har selv en gang prøvet at give en chinchilla en sele på. Han tog bestemt ikke skade af at få den på. Men personligt vil jeg aldrig anbefale andre at gøre det. Min han var ret ligeglad med at have den på, men da der kom snor i, og i det splitsekund han kunne mærke noget modstand fra snoren, hoppede han som en gal for at komme fri. Andre oplever muligvis ikke det samme, men ud fra det, og i forhold til hvor besværligt det var at få den på ham, tænker jeg at det ikke umiddelbart er sjovt for hverken chinchilla eller ejer, at have sele på.
Så er der også det i det, at dyr der får en sele på, får den på fordi de skal ud at gå tur, eller på anden måde med steder hen, hvor der skal holdes styr på dem. Eftersom det danske klima slet ikke er egnet til at holde chinchillaer i (den relative luftfugtighed er ikke god ved vores dyr), bør chinchillaer komme mindst muligt udenfor. De er desuden aften og nataktive, og er lavet til at bevæge sig rundt når det er mørkt (de store øjne og deres knurhår), så de skal så lidt ud i dagtimerne som muligt.
Et andet argument for at chinchillaer ikke skal  have sele på er, at de har en såkaldt "floating ribcage". Det er et udtryk der bruge, om de ribben der ikke hæfter til et brystben. Som hos mennesker, hæfter de nederste ribben hos chinchillaen, ikke til brystbenet. Men en chinchilla har et brystben, og er derfor ikke mere skrøbelig end så mange andre dyr.
Alt i alt, er chinchillaer og seler ikke en god kombination, men det er altså ikke fordi de ender med at få skader af seler, for det er der ikke noget dokumentation for. Det er i højere grad fordi der ikke er nogen egentlig positiv effekt af at give en chinchilla en sele på, som der f.eks. kan være ved en kanin, der kan komme med ud og gå en tur.Er chinchillaer med en sjusket pels syge?

Der kan være flere årsager til, at en chinchilla med en mindre fin pels, har den pels. Det behøver ikke være et udtryk for sygdom, men det kan være et udtryk for sygdom. Derfor kan man ikke ud fra et billede, hvor en chinchilla har en sjusket pels, afgøre hvad det er der er skyld i pelsens udseende. Ting der kan give sjusket pels:
  • Håndtering: Når vi håndtere vores dyr, kommer vi helt automatisk til at fedte pelsen til, med vores hænder, fordi vi både sveder fra hænderne, og naturligt har et fedtlag, der er med til at beskytte vores hud. Nogle ejere kæler rigtig meget med deres chinchillaer, og det kan føre til at pelsen ser meget sjusket ud, og at dyrene ikke rigtig kan følge med, selvom de har adgang til ordentligt sand. Det betyder ikke at dyrene har det dårligt eller er syge. 
  • Luftfugtighed: Chinchillaer der står ved for høj luftfugtighed (sker ofte for dyr der står ude), bliver meget hurtigt nussede at se på. Luftfugtigheden får simpelthen deres pels til at klumpe sig sammen, og dyrene kan ikke holde det nede med sandbadning.
  • Sand: Mangel på sand eller dårligt sand, giver en dårlig pels. Der er heldigvis ikke så meget af det virkelig dårlige sand på markedet mere. Det er knust strandsand, der er blandet op med talkum. Strandsand er nemlig meget skarpt, så i stedet for at rense pelsen, skærer det i pelsen, og giver en decideret forfærdelig pels. Mangel på sand gør at pelsen bliver meget nusset og fedtet, og på sigt vil der f.eks. danne sig pelsknuder.
  • Sygdom: Syge dyr har det med at være grimme og nussede i pelsen. Problemer med øjne kan give øget udflåd fra øjnene, som nusser pelsen omkring øjnene. Fremskredne tandproblemer gør at dyrene savler, og kan også give problemer med øjne. Det gør i sær pels i hovedregionen og ned mellem forbenene meget grim. Fungus giver bare pletter, ofte med start i hovedet og omkring ører. Hormonelle problemer der f.eks. kan give udslag i øget fedtproduktion, kan give en grim og fedtet pels. Andre sygdomme hvor dyret generelt er i dårlig forfatning, giver også en grim pels.
  • Foder: Dårligt foder kan muligvis give en mindre pæn pels. Men det vil sjældent være en decideret sjusket pels. Pelsen vil bare ikke være helt så god som den kunne være.
  • Vitaminer: Mangel på visse vitaminer kan muligvis give en grim pels. Det har til dels med foderet at gøre, da dårligt foder ofte ikke indeholder alt det chinchillaen har brug for. Jeg har en gang oplevet en chinchilla, der havde en pels, der ikke var sådan rigtig grim, men ikke var hvor den burde være, uden hun var syg. Vi har noget forskelligt vitamin pulver liggende, vi har købt i forbindelse med syge dyr, og da hun fik en lille portion af dette, så vi en bedring i pelsen.

Kommentarer