Hvad du skal være opmærksom på ved køb


Jeg er så arrig at jeg bliver nødt til at skrive det her.

Jeg blev kontaktet med henblik på råd og vejledning til en ny chinchilla ejer. Det hele var ret stille og roligt, med lidt råd om hvad man skal huske til den første tid.
Sidenhen viser det sig, at ungerne er 6-7 uger, tilsyneladende afvist af mor, og derfor solgt i denne alder. Ungerne vejer begge under 200g, faktisk er den ene tættere på at veje 150g, da den overdrages.

Nu sidder der så en ny ejer, med unger der er solgt alt, alt for tidligt, med en møg forvirret lille chinchilla, der ikke er til at håndtere, og overvejer at sælge denne.
Jeg kan godt forstå ejer. Man har en chinchilla der er til at håndtere, en der ikke er til at håndtere, og udsigt til kastration af den ene, hvis man skal beholde begge.

Det er simpelthen ikke i orden! Det her må bare aldrig ske. En opdrætter må aldrig sætte en køber eller dyr i sådan en situation. Aldrig!


Jeg tillader mig at kalde sælger en opdrætter, da man har fået et kuld unger. Det er underordnet om det er velovervejet, bare for sjov, en lille stue ting, hygge eller hvad man ellers kalder det. Vælger man aktivt at få unger på ens dyr, så har man gang i et opdræt, hvad enten man kører med eller uden registrering.
Og som opdrætter har man et ansvar. Det er opdrætters ansvar at sørge for, at køber er velinformeret om det eller de dyr, denne køber. Det er ligeledes opdrætters ansvar at sørge for at de dyr der sælges, er i en sådan forfatning at det er rimeligt at sende dem ud i nye hjem. Det er ingenlunde tilfældet ved så unge chinchillaer. Selvom mor afviser dem, bør de blive hos opdrætter, så der kan holdes øje med om de udvikler sig som de skal.

Som køber er det derfor nødvendigt, at du også sætter dig ind i, hvad det indebærer at anskaffe et nyt dyr, og du bliver nødt til at være kritisk, når du er ude hos en opdrætter for at se på dyr. Det er også muligt at købe fra en opdrætter der ikke bor i nabolaget. I det tilfælde skal opdrætter stadig være behjælpelig og informativ.

Følgende bør du forvente af en opdrætter:
  • Kom hjem og se opdrætters dyr. Hvis opdrætter ikke vil have dig forbi, siger i kan mødes på halvvejen el, så find en anden opdrætter. 
  • Opdrætter skal kunne svare på dine spørgsmål, eller kunne henvise til hvor du kan søge yderligere information.
  • Opdrætter skal ruste dig til dit nye familiemedlem. Der er lige så mange måder at holde chinchillaer på, som der er chinchilla ejere, men opdrætter skal informere dig om hvad denne mener er mest optimalt.
  • Opdrætter skal vide hvornår ungerne må komme fra. Det har altid heddet sig 8 uger og 200g, men alt fra 8-12 uger og 200-300g, kan være skæregrænser for opdrætterne. Køb aldrig en unge før den er 8 uger og har en kampvægt på 200g. 
  • Du skal som minimum have overgangsfoder med, når du køber en unge. Overgangsfoder er vigtigt, da chinchillaer hurtigt får dårlig mave, hvis de oplever for pludselige foderskift.
  • Tjek køn sammen med opdrætter. Selv de mest garvede opdrættere kan begå fejl.
  • Hils på forældredyrene, for at danne dig et indtryk af ungen/ungerne. 
  • Håndter ungen/ungerne. Hvis du er nervøs, så lad opdrætter hjælpe dig. Det er også her opdrætter bør informere dig om korrekt håndtering.
  • Dyrene skal have en fin ensartet pels og  have klare øjne. De må ikke være våde omkring øjne eller mund, eller på anden måde have tegn på sygdom.


Kommentarer