Klipning af chinchilla

Det kan være nødvendigt at klippe en chinchilla. Speedy har i et stykke tid haft nogle knuder i pelsen, som sand ikke rigtig har kunnet rette op på.

I dag blev det så. Frem kom saksen og der blev klippet totter af. Jeg tror hun er blevet våd i rumpen på et tidspunkt, og der så er gået knuder i pelsen, som ikke er gået i orden af sig selv. Det var heller ikke noget vi kunne have redt ud, da det var helt filtrede måtter. 
Den nemmeste måde at gøre det på er, at være to mennesker; en der holder, og en der klipper. Det kan være svært at afgøre hvad der er pels og hvad der er hud, fordi pelsen er så tæt, at man stort set ikke kan se hvad man laver. Jeg synes det er nemmest at finde en tot, puste i pelsen rundt om totten, når der er godt fat i totten, således at man kan se hvad man laver. Det er nemmere at dele pelsen på en chinchilla, ved at puste ned i den, end det er at prøve at dele den med fingrene. Når man kan se hvor totten ca. starter, er det bare at klippe den af. Nedenfor ses nogle af totterne. Dem fik jeg af alene. Resten skulle jeg have hjælp til, for at få hende til at sidde lidt mere stille

Efterfølgende er der næsten ikke noget at se i pelsen. De steder hvor der er taget store totter, kan der ses lidt mellemrum, som hvis de smider større totter pels ved håndtering, slåskampe e.l.
Speedy skal ikke udstilles, da hun sidder i et fast par, og drægtige og diegivende hunner må ikke udstilles. Men skulle hun udstilles, ville det være en god ide at vente med udstilling, til pelsen er vokset ud igen.
Det er kun 2. gang på 20 år, jeg er blevet nødt til at klippe totter af, af en ellers sund og rask chinchilla, så det er ikke noget der sker ret tit. 
Nogle gange sidder der totter, man forsigtigt kan hive ud, så hvis du ser totter der ikke går i sig selv, så prøv først med sand og at hive forsigtigt i dem. Hvis de ikke kommer af, og føles som måtter/dreadlocks i pelsen, kan det være nødvendigt at klippe.
Er det et tilbagevendende problem i hele pelsen, kan det være en hormonel ubalance, og et dyrlæge besøg kan være nødvendigt. Tilbagevendende totter bag til, kan være et udtryk for at chinchillaen ikke er i stand til at rengøre sig selv korrekt. Totter omkring ørerne, kan skyldes overproduktion af fedtstoffer fra huden på ørerne, og kan være en god ide at rådføre sig med en dyrlæge omkring.

Kommentarer