Stamtavler


Jeg tænkte at jeg lige ville smide lidt ind om stamtavler på chinchillaer.

En stamtavle er et stykke papir, hvor der står informationer om et specifikt dyr, opdrætter samt informationer om forældre og bedsteforældre.
Det variere en smule hvor langt tilbage folk vælger at gå, men som minimum har man bedsteforældre med.

Dette er ikke et udtryk for chauvinisme, men hannen er altid blevet set på som den vigtigste i avls sammenhæng, så derfor nævnes han (faderen) altid først.
Der er nogle opdrættere der skriver hunnen først, men det gør det blot mere indviklet at finde rundt i et ellers logisk systematik.

Lad os så kigge på hvad der bør være af informationer på en stamtavle (tilfældig rækkefølge):
Det dyr stamtavlen tilhører: Navn
Hvis man er avler/opdrætter, bør man skrive avler/opdrætter navn før selve dyrets navn. F.eks. Furrytails' Madonna.
Født dd/mm/yyyy Farve/Mutation Køn
Avler/Opdrætter

Forældre dyrene: Navn Født Farve/Mutation Avler/Opdrætter
På stamtavlen skrives der hhv. Far og Mor, så det er ikke nødvendigt at nævne køn her, da det er en selvfølge.

Bedsteforældre
Navn Født Farve/Mutation Avler/Opdrætter

Det kan anbefales, at der ved avler/opdrætter skrives navn frem for opdrætter navn, da et opdræt til tider kan skifte navn. Der ud over er det ofte lettere at finde informationer om en given opdrætter, hvis man kan søge på vedkommendes navn frem for opdræts navn.
En anden ting er, at opdræts navnet nævnes i dyrets navn, så det bliver overflødigt at oplyse opdrætter, hvis man bare gentager dette.

Man bør desuden tilføje kontakt oplysninger til stamtavlen, såsom telefon nr., adresse, navn og e-mail.

Her ud over er der et par valgfri ting man kan tilføje, som kan være interessante eller behjælpelige for andre opdrættere: Ejer
Opdrætter og ejer er langt fra altid den samme. Hvis man vil vide noget om sygdomme e.l. kan det være rart at kunne få kontakt til den person der faktisk ejer dyret. Det kan derfor være en god ide hvis der står ejer på alle dyr der nævnes på stamtavlen.

Kuld størrelse
Bør kun skrives om det dyr stamtavlen tilhører.
Det er strengt taget ikke nødvendigt, men der kan være opdrættere der prøver at avle på dyr så de får større kuld, hvor informationen kan være behjælpelig. Eller det kan være at man søger informationer om sygdomme og sind, og her vil en søskende eller bror være nærliggende at få informationer på.

Vægt ved fødsel
Bør kun skrives om det dyr stamtavlen tilhører.
Igen ikke noget der er videre vigtigt, og så igen. Langt de fleste opdrættere vægt med inde over i deres avlsarbejde på en eller anden måde. Fødsels vægten siger ofte noget om hvor stort dyret vil blive som voksen, men det siger også noget om hvor store forældre dyrene er.
En unge med en fødsels vægt på 60 gram må antages at have relativt store forældre, selvom der naturligvis er undtagelser.

Kommentarer